AKTUALNOŚCI

Najlepiej od razu sprawdź, co nowego ma dla Ciebie Tarczyński.

Zobacz aktualności

VIDEO

Zobacz, co się u nas dzieje nowego.

Zobacz video
22 listopada 2022

Naturalne Poranki Blisko Natury na kolorowym spacerze w Rudawach Janowickich

Rudawy Janowickie – malownicze pasmo górskie w Sudetach Zachodnich – kryje w sobie wiele tajemnic i smaków. Adrianna Marczewska, szefowa kuchni i prowadząca program Naturalne Poranki Blisko Natury ruszyła ich tropem w ramach kolejnego odcinka z trasy. Czym zaskoczyła ją Kraina Ducha Gór i jakie danie zachwyciłoby hrabinę Fryderykę von Reden?

Region pełen tajemnic

Dolny Śląsk skrywa w sobie wiele magicznych, owianych legendą miejsc. Przez cały rok odkrywa je Adrianna Marczewska w ramach podróżniczo-kulinarnej trasy Naturalne Poranki Blisko Natury marki Tarczyński. Po kopalni w Złotym Stoku, Karkonoskim Parku Narodowym, Twierdzy Srebrna Góra, Zagórzu Śląskim czy Dolinie Rzeki Bóbr przyszedł czas na Rudawski Park Krajobrazowy. 

 

Szefowa kuchni w towarzystwie lokalnych przewodników odwiedziła najciekawsze perły regionu: słynne Kolorowe Jeziorka, malowniczy Bukowiec z farmą ozdobną (Ornamental Farm). Ta ostatnia to jedyne takie miejsce w Polsce, będące połączeniem pałacu, zabytkowego folwarku i parku krajobrazowego. Dużym zaskoczeniem okazała się Miedzianka. To niegdyś blisko 3 tysięczne miasteczko, uchodzące za najpiękniej położone w Sudetach, zostało rozebrane ze względu na szkody powstałe w wyniku eksploatacji uranu. Obecnie atrakcją okolicy jest Browar Miedzianka ze swoim rzemieślniczym piwem. 

Śniadania idealne na jesienne poranki

Na farmie ozdobnej powstały dwie propozycje śniadań nawiązujące do lokalnych tradycji oraz pełne jesiennych smaków. Szefowa kuchni przygotowała hamszukę, czyli połączenie szakszuki i własnoręcznie robionego hummusu. Danie dopełnił olej z pestek dyni (wpisujący się w kulinarne gusta hrabiny von Reden, która sama produkowała syrop z tego warzywa), a także parówki Tarczyński Naturalnie 100% z kurczaka.

 

Z kolei lokalny browar zainspirował Adriannę Marczewską do stworzenia drugiej śniadaniowej propozycji – serka labneh z pieczoną papryką i parówkami Tarczyński Naturalnie 100% z szynki w piwnym sosie.

Dolny Śląsk zaskakuje mnie za każdym razem, kiedy go odwiedzam. Nieco schowane w cieniu Karkonoszy, Rudawy Janowickie kryją w sobie wiele urokliwych miejsc, w których można stracić poczucie upływającego czasu i poznać historie, o których śmiało mogłyby powstać filmy. Mam nadzieję, że w przyrządzonych daniach poczujecie nie tylko niesamowity smak, ale i ducha tego regionu – mówi Adriana Marczewska, szefowa kuchni.

Nowy odcinek trasy Naturalne Poranki Blisko Natury można obejrzeć na stronie: https://www.youtube.com/watch?v=q42XQoPQ59c.

Akceptuję Strona korzysta z plików cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
Akceptuję