AKTUALNOŚCI

Najlepiej od razu sprawdź, co nowego ma dla Ciebie Tarczyński.

Zobacz aktualności

VIDEO

Zobacz, co się u nas dzieje nowego.

Zobacz video
22 lutego 2022

Naturalne Poranki zdobyły Twierdzę Srebrna Góra

Firma Tarczyński kontynuuje kulinarną podróż po Dolnym Śląsku. Tym razem Adriana Marczewska – szefowa kuchni i telewizyjna prowadząca – w ramach trasy Naturalnych Poranków Blisko Natury odwiedziła Twierdzę Srebrna Góra, gdzie poznała wyjątkową historię miejsca i jego lokalnych, kulinarnych przysmaków.

W poprzednim odcinku Adriana Marczewska odwiedziła Jakuszyce – polską stolicę narciarstwa biegowego. Teraz przyszedł czas na Srebrną Górę – największą górską twierdzę w Europie. Obiekt został wybudowany przez króla Fryderyka Wielkiego, który w tamtych czasach uchodził za kulinarnego wizjonera, pisząc tym samym wyjątkową historię tego miejsca. Jego przysmaki posłużyły za inspirację do stworzenia naturalnych  śniadań w najnowszym odcinku.

– Wiemy, że król wprowadził legendarne już dla tego miejsca warzywa, jak ziemniaki, brukiew czy fasolkę. Ta ostatnia stała się doskonałą bazą do przygotowania pożywnego śniadania, świetnie uzupełniając się z pomidorami oraz z parówkami z linii Tarczyński Naturalnie – wyjaśnia Adriana Marczewska.

Szefowa kuchni w swoich przepisach wykorzystała również lokalne produkty: sery, karmelizowane grzyby czy wypiekany na miejscu chleb. Łączenie lokalnych przysmaków z produktami bez konserwantów z linii Tarczyński Naturalnie to doskonała okazja do tego, aby nie tylko spotkać się z miejscową społecznością, ale też poznać historię twierdzy i regionu.

Najnowszy odcinek dostępny jest pod linkiem: 

Akceptuję Strona korzysta z plików cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
Akceptuję