AKTUALNOŚCI

Najlepiej od razu sprawdź, co nowego ma dla Ciebie Tarczyński.

Zobacz aktualności

VIDEO

Zobacz, co się u nas dzieje nowego.

Zobacz video
2022 m. liepos 25 d.

Śniadania inspirowane historią – trasa Naturalnych Poranków Blisko Natury w Zagórzu Śląskim

Miejsce aktywności, historycznych opowieści i niepowtarzalnych smaków


Okolice Bystrzycy Świdnickiej, zwanej kiedyś Śląską Doliną, przepełnione są szlakami pieszymi, rowerowymi, miejscami do wspinaczki górskiej i punktami do uprawiania sportów wodnych. Stanowią one również bogate źródło wiedzy o lokalnych mieszkańcach i ich przodkach – to głównie za sprawą murów legendarnego zamku Grodno, przesiąkniętych ponad 700-letnią historią. To jednak nie wszystko. Znajduje się tu również licząca ponad 100 lat kamienna tama o wysokości 230 m. Na jej dnie znajdziemy zatopioną wieś, która jest celem wielu wypraw płetwonurków. To tylko niektóre z opowieści, które usłyszymy w najnowszym odcinku trasy Naturalnych Poranków Blisko Natury.

Adriana Marczewska, przygotowując kolejne propozycje pełnowartościowych, naturalnych śniadań, postanowiła sięgnąć po regionalne smaki i produkty okolic Gór Sowich, robiąc ukłon w stronę tradycji. Tak oto powstało różowe kaszotto na zakwasie z buraków z młodymi warzywami i – inspirowane zupą sowiogórską – pietruszkowe szpecle ze smażonymi grzybami. Dodatkiem do każdej potrawy są jak zawsze parówki Tarczyński Naturalnie. 

Smacznie, lokalnie i z nawiązaniem do tradycji 


Zakwas z buraków i kasza orkiszowa nazywana złotem naszych przodków stały się podstawą pierwszego śniadania przygotowanego przez szefową kuchni. Kaszotto dzięki dodatkowi soku z tych różowych warzyw zyskało oryginalny kolor, a smażone młode warzywa stały się uzupełnieniem dania. Cukinie, marchewki i botwinka idealnie współgrają z gotowanym na miękko jajkiem i parówkami Tarczyński Naturalnie 100% z kurczaka.

W Górach Sowich jeszcze w czasach przedwojennych jadano zupę sowiogórską, stworzoną na bazie wołowiny, grzybów zebranych w tutejszych lasach i kładzionych klusek pietruszkowych. To właśnie ta tradycyjna potrawa zainspirowała Adrianę do przygotowania kolejnej propozycji śniadania. Zielone szpecle podała ze smażonymi boczniakami i pieczarkami, młodym bobem i listkami botwinki. Do tego jajo sadzone i parówki Tarczyński Naturalnie 100% z szynki. Całość posypana została szczawikiem krwistym. 


Nowy odcinek trasy Naturalne Poranki Blisko Natury można obejrzeć na stronie:

Accept This site uses cookies. You can find out more and set your cookie preferences in your browser.
Accept